Mlinarski proizvodi

Brašno je osnovna sirovina naše prehrane. Brašno i mlinarski proizvodi se dobijaju kroz proces mlevenja i sejanja. Brašno nastaje višefaznim usitnjavanjem i mlevenjem zrna pšenice u čestice različitih veličina koje se proseju i spajanjem različitih pasaša formiraju se različiti tipovi brašna. U zavisnosti od veličine čestica, razlikujemo meka brašna, oštra brašna i krupicu.

Crno pšenično namensko brašnoCrno pšenično namensko brašno – NOVO

Crno pšenično namensko brašno sadrži 80 do 90% sastojaka zrna. Ovo brašno je nutritivno bogato zbog visokog sadržaja proteina, vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Hleb od crnog brašna je vlažnije sredine, punog ukusa i bolje zadržava svežinu od belog hleba.

Brašno tip 400Brašno tip 400 oštro

Novosadsko oštro pšenično brašno za fina peciva i kolače, u okviru tipa 400, se smatra najkvalitetnijim brašnom pošto se proizvodi od samog jezgra zrna žita.
Odlukuje se blagom žućkastom bojom i oštrom granulacijom /veličina čestica/ po čemu je i dobilo svoj naziv.
Preporučuje se za pripremanje biskvitnih testa, torti i pita, odnosno za one poslastice koje kao sredstvo za narastanje koriste prašak za pecivo.

Brašno tip 400 meko

Novosadsko meko pšenično brašno za fina peciva i kolače u okviru tipa 400 se smatra najkvalitetnijim namenskim brašnom jer se proizvodi iz samog središta zrna pšenice, bele je boje, prema veličini čestica pripada mekim brašnima sa finom granulacijom, po čemu je i dobilo naziv. Preporučuje se za pripremanje peciva od finalnog fermentisanog testa kao što su krofne, mekike, panceroti i sl. gde je kvasac sredstvo za narastanje testa.

Brašno tip 500Brašno tip 500

Pšenično namensko brašno za kisela testa i domaću testeninu u okviru tipa 500 je za nijansu tamnije u odnosu na brašna tipa 400. Odlikuje se finom granulacijom a preporučuje se za pripremanje poslastica od fermentisanog testa, pice, kiflice štrudle, hleb, kao i za pripremanje domaće testenine i sl. gde je sredstvo za narastanje testa takođe kvasac. Ove vrste proizvoda se odlikuju malo grubljom strukturom testa.

Namensko crno brašno tip 950Namensko crno brašno tip 950

Namensko crno brašno preporučuje se za pripremanje domaćeg hleba. Karakteristične je boje, svojstvenog mirisa i ukusa. Hleb od crnog brašna bogat je biljnim vlaknima, vitaminima i mineralnim sastojcima. U poslednje vreme crnom brašnu se usled nutritivnih svojstava pridaje sve veći značaj u ishrani.

Graham brašnoGraham brašno

Graham brašno tamne je boje. Dobija se od celog pšeničnog zrna, tako da je bogatije vitaminima E i B-kompleksa, mineralima i proteinima. Pogodno je za pripremanje hleba i raznih vrsta peciva. Kao i namensko crno, graham brašno nezaobilazan je deo ishrane kod ljudi koji vode računa o zdravom načinu života. Hleb od graham brašna braon je boje, ima nešto grublju strukturu, sočnog je ukusa i povećane biološke vrednosti usled sadržaja biljnih vlakana, vitamina i mineralnih materija.

Mešavina za ražani hlebMešavina za ražani hleb

Mešavina za ražani hleb je brašno koje se dobija od raži. Nešto je tamnije od integralnog pšeničnog i koristi se za izradu specijalnih vrsta hleba i peciva, te hrskavih biskvita. Naročito je prisutno u skandinavskoj i ruskoj kuhinji. Hleb od raži je tamne boje, pomalo kiselkastog ukusa. Karakteriše ga duga svežina i često je nezaobilazan deo dijetetskog režima ishrane.

Mešavina za heljdin mešani hlebMešavina za heljdin mešani hleb

Mešavina za heljdin mešani hleb služi za pravljenje hleba od heljde. Usled hemijskog sastava heljde, za izradu hleba od ove žitarice neophodno je koristiti mešavinu brašna, heljdinog i pšeničnog. Hleb od heljde bogat je biljnim vlaknima, raznim vrstama minerala i vitamina. Posebno se preporučuje u raznim dijetama.

Iz ove grupe proizvoda izdvajamo još:

Brašno T-850

Proteinska podloga za krmne smeše

Jestive mekinje

Pšenična klica

Bela primesa

Crna primesa