Danubius slavi 100 godina postojanja

Objavljena

Kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius ove godine obeležava značajan jubilej, 100 godina postojanja. Osnovana je nakon Prvog svetskog rata, 1918. kao Fabrika testa i konzervi, a danas je najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovom prostoru.

Savremeni mlin sa kompjuterskim vođenjem može dnevno da samelje 300 tona pšenice i proizvede različite vrste brašna, za sve namene. Silos za skladištenje i sušenje žitarica je ukupnog kapaciteta 65.000 tona. Fabrika testenine godišnje može da proizvede 15.000 tona testenina.

Danubius brašno i testenine zauzimaju lidersku poziciju na tržištu. Tržišno učešće Danubius brašna je 34%, a vitaminiziranih testenina 35,6%.

“Velika je čast biti deo Danubiusa u godini kada obeležavamo čitav vek postojanja. U stoprvoj godini nastavljamo dugogodišnje uspešno i stabilno poslovanje sa namerom da zadržimo lidersku poziciju na tržištu. U tom smislu, u narednom periodu planiramo investicije od blizu 4 miliona evra i proširenje portfolija”, rekao je Predrag Marković, direktor Danubiusa.

“Od 2006. godine kada je Danubius postao deo Delta Holdinga, u njegov razvoj uloženo je 12,6 miliona evra. Fabrika danas poseduje najsavremenije mašine za preradu brašna i pravljenje testenina, tako da kvalitetom proizvoda pariramo vrhunskim svetskim proizvođačima“, rekao je Milorad Sredanović, potpredsednik Delta Holdinga i dugogodišnji direktor Danubiusa.

Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji, jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Kratak istorijat razvoja fabrike:

 • Osnovana 1918. godine kao Fabrika testa i konzervi
 • 1922. postaje Danubius – Prva bačka tvornica keksa i testa
 • 1932. postaje Fabrika makarona i testenina
 • 1945. godine, Danubius je nacionalizovan i nalazio se u društvenom vlasništvu
 • 1956. godine Danubius organizaciono prelazi u „Mlinpred“
 • 1974. godine posluje kao samostalna radna organizacija, kada ulazi u sastav Prehrambenog kombinata „Mlinpek“
 • Od 1984. godine Danubius posluje kao OOUR, RO AIK „Novi Sad“ (Osnovna organizacija udruženog rada u okviru Agroindustrijskog kombinata)
 • Početkom devedesetih godina prošlog veka formira se Društveno preduzeće Danubius, u čijem sastavu su poslovali: mlin Vojvodina (na kanalu DTD, izgrađen 1960. godine), sadašnje preduzeće „Hleb“ i fabrika testenina „Danubius“.
 • Pekarstvo se izdvojilo 1993. godine i formiralo posebno pekarsko preduzeće „Hleb“, a mlin i fabrika testenina ostaju u okviru preduzeća sa starim nazivom – Danubius
 • 1999. preduzeće je organizovano kao Danubius AD (akcionarsko društvo) za preradu i promet žitarica i proizvodnju testenina
 • Prekretnica u bogatoj istoriji kompanije Danubius je 2006. godina kada fabrika ulazi u sastav Delta Agrara, čija je članica i danas.