Mlinski proizvodi

Brašno je osnovna sirovina naše prehrane. Brašno i mlinarski proizvodi se dobijaju kroz proces mlevenja i prosejavanja.

Brašno nastaje višefaznim usitnjavanjem i mlevenjem zrna pšenice u čestice različitih veličina koje se proseju i spajanjem različitih pasaža formiraju se različiti tipovi brašna.

Na osnovu sadržaja mineralnih materija (pepeo) brašno se klasifikuje po tipovima.

Danubius brašno ne sadrži aditive i boje, koristi se čisto zrno pšenice.

 

Pšenično namensko crno brašno 

Ovo brašno je po svojim nutritivnim karakteristikama visokokvalitetno brašno, zbog visokog sadržaja vitamina, minerala, a posebno dijetetskih vlakana.
Hleb od crnog brašna je vlažnije sredine, punog ukusa i bolje zadržava svežinu od belog hleba.

 

Brašno tip 400 oštro

Novosadsko oštro pšenično brašno za fina peciva i kolače, u okviru tipa 400, smatra se najkvalitetnijim brašnom pošto se proizvodi od samog jezgra zrna žita. 
Odlukuje se blagom žućkastom bojom i oštrom granulacijom /veličina čestica/ po čemu je i dobilo svoj naziv.
Preporučuje se za pripremanje biskvitnih testa, torti i pita.

 

Brašno tip 400 meko


Novosadsko meko pšenično brašno za fina peciva i kolače u okviru tipa 400 se smatra najkvalitetnijim namenskim brašnom, jer se proizvodi iz samog središta zrna pšenice, bele je boje, prema veličini čestica pripada mekim brašnima sa finom granulacijom, po čemu je i dobilo naziv. Preporučuje se za pripremanje peciva od finalnog fermentisanog testa kao što su krofne, mekike i panceroti. 

 


Brašno tip 500
 

Pšenično namensko brašno za kisela testa i domaću testeninu u okviru tipa 500 je za nijansu tamnije u odnosu na brašna tipa 400. Odlikuje se finom granulacijom, a preporučuje se za pripremanje poslastica od fermentisanog testa, pice, kiflice štrudle, hleb, kao i za pripremanje domaće testenine i sličnih proizvoda. Ove vrste proizvoda se odlikuju malo grubljom strukturom testa.

 

 

Graham brašno
 

Graham brašno tamne je boje. Dobija se od celog pšeničnog zrna, tako da je bogatije vitaminima E i B-kompleksa, mineralima i proteinima. Pogodno je za pripremanje hleba i raznih vrsta peciva. Kao i namensko crno, graham brašno je nezaobilazan deo ishrane ljudi koji vode računa o zdravom načinu života. Hleb od graham brašna je braon boje, ima nešto grublju strukturu, sočnog je ukusa i povećane biološke vrednosti usled sadržaja biljnih vlakana, vitamina i mineralnih materija. 

 

 

Mešavina za ražani hleb
 

Mešavina za ražani hleb je brašno koje se dobija mešanjem brašna raži i pšeničnog brašna. koristi se za izradu specijalnih vrsta hleba i peciva i hrskavih biskvita. Naročito je prisutno u skandinavskoj i ruskoj kuhinji. Hleb napravljen od ove mešavine je tamnije boje, pomalo kiselkastog ukusa. Karakteriše ga duga svežina i ono je važan deo dijetetskog režima ishrane.

 

 

Mešavina za heljdin mešani hleb
 

Mešavina za heljdin mešani hleb služi za pravljenje hleba od heljde. Usled hemijskog sastava heljde, za izradu hleba od ove žitarice neophodno je koristiti mešavinu brašna, heljdinog i pšeničnog. Hleb od heljde bogat je biljnim vlaknima, raznim vrstama minerala i vitamina. Posebno se preporučuje u različitim dijetama.